a

Lorem ipsn gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auci elit consequat ipsutis sem nibh id elit dolor sit amet.

Image Alt

Linogravura

  /  tehnici artistice   /  Linogravura

Linogravura

Linogravura este una dintre cele mai simple tehnici grafice. Desenul este transferat pe o placă de linoleum (în oglindă, deoarece la imprimare partea dreapta devine stanga tabloului) și apoi incizat cu dăltițe speciale. Placa de linoleum sculptat este apoi acoperită cu cerneală tipografică (cu rola, cu degetul, cu un burete, sau în alte moduri) iar motivul se imprima pe hartie prin presare (la presa tipografică, prin apăsare cu degetele, o lingură, un bec, etc.) si apoi se lasa la uscat ca. 2 zile. Lucrările de linogravură pot fi unicat (dacă cerneala este imprimată printr-o tehnică specială) sau realizate în serii mici (aceeași plăcuță cu aceeași culoare de cerneală plicată cu rola, până la erodarea plăcuței). Linogravurile multicolore se pot datora aplicării mai multor cerneluri tipografice pe aceași placă în același timp, aplicării suprapuse a mai multor plăci pe aceeași hârtie sau colorizării manuale a gravurii cu acuarelă sau acrilic.

Linogravurile se semnează și datează în creion, se numerotează dacă sunt serii mici, sau se indică prin EA faptul că sunt unicat (epreuve d’artiste, probă a artistului).